logo header arhiv

Жене у античком Риму

Дана 25. 6. 2021., у оквиру програма Белоцркванског карневала,  а у организацији Историјског архива Бела Црква, у изложбеној сали Архива отворена је гостујућа изложба  "Жене у античком Риму" ауторке Гордане Ковић, археолога и музејског саветника Народног музеја у Шапцу.

Ауторка Гордане Ковић осврнула се  на положај и живот жене у античком Риму  кроз  биографија неколико најзначајнијих жена римског света, на основу којих се може закључити  какав  су утицај имале на тадашње друштво. Изложба се базира на археолошким открићима, откривеним на територији данашње Србије.

Белоцрквански карневал

У изложбеној Сали историјског архива Бела Црква, 24.5. 2021.  одржана је промоција електронске књиге „Белоцрквански карневали“ аутора Божидара  Живанова.

Бела Црква - Музејска прича

У изложбеној сали Историјског архива Бела Црква, дана 23.6.2021. одржана је  презентација „Бела Црква - музејска прича“. Причу на поменуту тему, као и презентацију предмета са територије општине Бела Црква које чува овај музеј, изложила је етнолошкиња - музејска саветница у  Музеју Војводине, Љиљана Трифуновић.

Гостујућа фото изложба „НАЈЛЕПША ЗЕМЉА“ у изложбеној сали Историјског архива

Гостујућа изложба фотографија под називом  „НАЈЛЕПША ЗЕМЉА“ отворена  је 05. јула, 2018. године, у 19 сати у Изложбеној сали Историјског архива Бела Црква.

Изложбу организује Центар руског географског друштва у Србији и Историјски архив Бела Црква.

Фотографије приказују природне лепоте и друге мотиве Руске Федерације са традиционалног фото конкурса Руског географског друштва.

Документарна изложба под називом "Ево мене, ето вас"

Поводом 203. годишњице подизања Другог српског устанка 11.(23.) априла 1815. године и завршетка Српске револуције 1804 - 1815, у Историјском архиву Бела Црква  отворена је документарна  изложба под називом "Ево мене, ето вас", два века од Другог српског устанка.

О Другом српском устанку и његовом значају говорили су  аутори изложбе - Ненад Карамијалковић (етнолог и антрополог) и Славко Степановић (историчар) из Историјског архива Шумадије.

У оквиру отварање изложбе  одиграна је  кратка позоришна представа посвећеној Другом српском устанку, у изведби глумаца Илије Степановића и Маше Могић из Центра за неговање традиционалне културе "Абрашевић" из Крагујевца. 

Изложба „300 година кроз реч и и слике“

Поводом 300 година од оснивања Беле Цркве, а у склопу карневалске недеље, Историјски архив Бела Црква организовао је изложбу под називом „300 година кроз реч и и слике“.

На паноима великог формата одштампана су вредна документа из фондова Историјског архива, која говоре о развоју Беле Цркве.

Свечано отварање изложбе, у свечаној сали Историјског Архива, било је у уторак, 20. јуна, а након поздравног говора в.д директора Историјског архива БелаЦрква, Љилјане Радоњић, аутор изложбе Гордана Миловановић презентовала је изложбу.

Изложба „Породица Фиала – најзнаменитији шумадијски Чеси“ аутора Ненада Карамијалковића

Изложба „Породица Фиала – најзнаменитији шумадијски Чеси“ аутора Ненада Карамијалковића из Крагујевца отворена је 7. децембра 2016. у изложбеној сали Историјског архива Бела Црква. Нјоме се прати животни пут чланова породице Фиала, родоначелника модерне индустрије коже у Србији.

Изложбу су подржали Национални савет чешке националне мањине, Удружење „Чеси Шумадије“ из Крагујевца, Министарство Републике Чешке, Министарство културе и информисања Републике Србије, као и Историјски архив Бела Црква.

Шездесетогодишњица постојања Историјског архива у Белој Цркви

У петак, 25. новембра 2016. године, у свечаној сали Архива, прикладно је обележен јубилеј - шездесетогодишњица постојања Историјског архива у Белој Цркви. Ово окуплјање је била прилика да свим присутним гостима пожелимо добродошлицу и изразимо радост што су узели учешће у прослави нама тако значајног датума.

Ова пригода је била прилика да гости виде неке од најзначајнијих архивалија ове установе. То су: допис католичког жупника Магистрату Бела Црква из 1764. године, као и књиге из 1792. године -Регулатив Војне границе и Регистар грађанског и економског оделјења Магистрата Бела Црква.

Позоришна представа поводом 250 година од оснивања Банатске војне границе 27.3.2014

Најава за позоришну представу (27.03 и 29.03.2014.) инспирисану истинитим догађајима, поводом 250 година од оснивања Банатске војне границе.

Аутори и организатори; Историјски архив Бела Црква, Народна библиотека - музеј, Белоцркванско аматерско позориште.

За странке

Служба за информације Историјског архива Бела Црква, пружање помоћи, пријем молби, издавање уверења, потврда, оверених преписа или копија

Рад са истраживачима и страним држављанима

Стављање на располагање архивске грађе, пружање стручне помоћи истраживачима, коришћење стручне библиотеке, израда копија

Регистратуре

Стручни надзор и заштита архивске грађе, одабирање архивске грађе и излучивање безвредног регистратурског материјала, преузимање грађе

Фондови и збирке

У депоима Архива чува се 3903 метара архивске грађе, у оквиру 657 фондова и збирки, исана је на српском, мађарском и немачком језику.